fotspor

Mange dyr trenger vår hjelp

De siste ukene har vi opplevd en veldig kulde som startet brått, og vi vet at mange dyr der ute virkelig sliter og trenger vår hjelp. Mens vi sitter foran peisen med kakao eller annet godt i koppen, kjemper de en kamp på liv og død der ute i kulden, og mange taper dessverre den kampen.

Her er noen forslag til hva du/dere kan gjøre og det er supert hvis dere følger opp med gode råd, tips og tanker dere har rundt dette.

? Fuglene rundt oss trenger mat, de er i en desperat situasjon nå. Vi får inn mange fugler som ikke har greid å skaffe mat og har falt sammen, de er bare skinn og bein, andre har dødd av kulde og sult før de får hjelp. Det er viktig at du følger opp matingen gjennom hele vinteren. Hører ofte mange uttrykker irritasjon og misnøye hvis de ser skjærer, måker og duer nær matstasjonen, men kjære dere, de sulter også og trenger litt vinterhjelp på lik linje med småfuglene. Hvorfor ikke heller gi disse en egen matstasjon? Vil også be dere huske vannfuglene våre, mange har gått tapt de siste ukene og flere vil gå med hvis ingen hjelper.

? Rådyrene trenger også hjelp i denne kulden, også her må du fortsette å mate gjennom vinteren når du først har begynt.Kanskje vet du om en tidligere matstasjon du kan dra igang igjen? Eller har du en flokk i nærheten av din bopel du kan støtte med litt mat? Legg gjerne matstasjonen så langt unna trafikkert vei som mulig. (Man må søke MT om å få mate hjortedyr.)

? Eierløse katter (mange av de er skye) dukker det opp mange av vinterstid. Vær så snill og ikke jag en frossen stakkar, men gi den heller et sted å varme seg og hente litt mat. Den har ikke valgt å komme i den situasjonen den er i, og uten hjelp vil den lide en sakte død der ute på gaten. La de få bruke låven, garasjen eller annet og gi den heller et isoporhus, varme tepper evnt. en varmelampe. Hovedproblemet til kattene vinterstid er å få nok væske, så det er smart å bruke en del våtfor til disse siden drikkevannet gjerne fryser i løpet av minutter.

? Alle dyrene trenger dessuten tilgang på vann i kulden, sett gjerne ut flere ganger om dagen så de rekker å drikke før det fryser til.

❤️ Har du ikke mulighet til å direkte hjelpe noen av dyrene fysisk ved mating, er det også god hjelp i å støtte oss via medlemskap, Vipps 16204 eller gaver.

Vi jobber alle frivillig/ulønnet med dette, så pengene går direkte til dyrene som trenger det. ?

Del denne artikkelen: