Ny katt i familien?

Hvis du velger å skaffe deg en katt, må du være forberedt på at det vil medføre endringer i livsførselen din. Fra den dagen katten kommer hjem til deg, er det ikke bare du selv som står i sentrum lenger. Du har påtatt deg ansvaret for et levende vesen som trenger regelmessig mat, vann, kos og lek. Et vesen som kan bli sykt, som kan gå seg bort, og som garantert vil gi deg både utgifter og bekymringer – og masse kjærlighet.

Før du skaffer deg en katt

Du kan være allergisk mot katter uten at du vet det. Gå til legen og ta en allergitest. Er dere flere i familien, bør alle testes.
En katt koster vanligvis ikke mye i anskaffelse, men kattehold er ikke gratis. Katten bør øremerkes og steriliseres eller kastreres, og vaksineres. Du må videre regne med minst et par tusen kroner hvert år til kattemat og kattesand, og uforutsette utgifter hvis katten blir syk.

Du bør også ha et «sikkerhetsnett» av naboer eller venner som kan passe katten for deg hvis det skulle bli nødvendig. Du reiser sikkert på ferie iblant. Spør naboer og venner om de kan passe katten for deg når du er borte, eller la noen bo i huset ditt. Finn ut om katten kan være med på feriesteder du pleier å benytte.

Ikke alle borettslag tillater kattehold. Sjekk i borettslagets vedtekter og husordensregler om kattehold er tillatt, og om det er underlagt restriksjoner. Leier du, må du ha tillatelse av huseier før du skaffer deg husdyr.

En katt lever vanligvis i omtrent femten år. Tenk gjennom hva som kan skje i løpet av de neste femten årene, og spør deg selv om du i alle disse årene vil ha muligheten til å sørge for en katt. For eksempel, kan det tenkes at du flytter til et nytt borettslag eller til en storby der du ikke kan ha med katten? Kunne du tenke deg å flytte utenlands? Hva gjør du hvis du får en ny partner som er allergisk mot katter? Kan du få en jobbsituasjon som gjør at du blir pendler eller må reise mye i jobben? Hva gjør du med katten hvis du skulle bli langvarig syk? Du må kanskje avstå fra en del ting du egentlig har lyst til å gjøre, på grunn av katten.

Å velge en katt

Katter har like forskjellig personlighet som oss mennesker. Velger du en voksen katt, kan du få et individ som passer din personlighet. Voksne katter har sjelden spesielle uvaner som det er vanskelig å venne dem av med, og båndene mellom deg og katten blir like sterke som de ville blitt med en kattunge. Mange opprinnelig hjemløse katter venter på et nytt hjem hos Dyrebeskyttelsen.
Velg en katt som passer for din livsstil. Hvis du f.eks. vil ha en innekatt, bør du velge en opprinnelig hjemløs katt som har frosset så lenge ute at den bare ønsker å være inne, eller én som allerede er vant til denne unaturlige livsformen. Hvis du har barn, bør du velge en litt robust og tolerant katt.
Kattunger bør tidligst fjernes fra moren ved 12-13 ukers alder.

Før katten ankommer

Før katten ankommer, trenger du:

  • Transportbur
    Buret er nyttig når katten skal fraktes, f.eks. til veterinær. Du bør ha med deg buret når du henter katten. Hvis katten aksepterer buret som soveplass, vil den lettere la seg transportere senere. Innrett buret slik at det blir godt å ligge i. Sett buret på en lun plass hjemme, helst et sted der katten har utsikt. Katten vil da oppfatte buret som en hule, og bruke det som soveplass. Lær barn at katten skal få være i fred når den er på soveplassen.
  • Sandkasse
    Sandkassen må være stor nok til at en voksen katt kan snu seg rundt i den. Sett den på en fast plass som katten alltid har adgang til, f.eks. på badet. Sandkassen bør aldri stå i nærheten av kattens soveplass eller matskåler. Sandkassen må renses daglig, så kjøp med en spade til dette formålet.
  • Mat og vannskåler
    Katten bør ha én matskål til tørrfôr og én til våtfôr, i tillegg til vannskål. Matskålene bør plasseres et sted der katten kan spise i fred, f.eks. i et hjørne på kjøkkenet eller under et bord. Vannskålen må skylles og matskålene for våtfôr må vaskes daglig.
  • Kattemat
    Tørrfôr bør alltid stå fremme. Kjøp tørrfor for steriliserte katter i en dyrebutikk eller lignende sted. Kattunger bør få kattungefôr. I tillegg kan katten få litt våtfôr eller fisk som kos, en gang i blant. Gi ikke katten melk, da mange katter får diaré av dette. Friskt vann bør fylles opp hver dag.
  • Katteleker
    Spesielle katteleker fås kjøpt i dyrebutikker, men katten setter like stor pris på garnnøster, doruller, trådsneller eller tøybiter som knyttes fast i en snor. Lekene må ikke være så små at katten kan svelge dem. Store leker, f.eks. tennisball, kan skremme enkelte katter. Det er viktig å bruke tid på å leke med katten, særlig med kattunger. Lek øver opp kattens motorikk, virker mentalt utviklende og skaper vennskapsbånd mellom katten og deg.
  • Børste
    Børster for korthårede og langhårede katter fås i dyrebutikker. Langhårede katter må børstes daglig, slik at de ikke får klumper i pelsen.
  • Klorebrett/klatrestativ
    Klorebrett og klatrestativer fås kjøpt i dyrebutikk, og kan avverge kloring på møbler. Skru opp klorebrettet på en dørkarm eller et annet utspring, og heng en lekemus e.l. på brettet. Da er det større sjanse for at katten vil bruke det. Klatrestativer kommer i flere størrelser og er frittstående.
  • Sikring av farer i huset
    I et hus finnes mange farer for en uerfaren katt, og særlig for en liten kattunge. Små kattunger kan tygge på ledninger, drukne i klosettskålen, gjemme seg i peisen, under badekaret og inni sofaen. Alle katter som er uvante med familieliv kan brenne seg på komfyren og strykejernet, slikke på kniver som ligger fremme, og sovne i tørketrommel eller vaskemaskin, under motoren på bilen og inni skap eller kommodeskuffer som blir lukket. Forebygg farlige situasjoner så langt du kan.
  • Forsikring
    Skulle katten din være uheldig og bli skadet eller syk, er det lurt å sørge for å ha forsikring som dekker undersøkelse og behandling hos veterinær.

De første dagene

Det første døgnet: Når du kommer hjem med katten, sett buret på et rolig sted, gjerne i nærheten av sandkassen. Åpne burdøren, og la katten komme ut når den selv vil. Snakk rolig til katten. Katten bør ha fullstendig ro, og du bør være hjemme så mye som mulig. Vis katten hvor sandkassen og matskålene er, og la den få fred til å gå omkring og utforske sitt nye hjem. Katten er naturlig renslig, og oppsøker sandkassen når dette er nødvendig.
La katten få hilse på andre mennesker i familien. Man nærmer seg en katt ved å sitte i samme høyde som den eller lavere, og strekke ut hånden. Blunk rolig til katten. La katten snuse og nusse på hånden. Dette betyr at du kan klappe den forsiktig. Pass på at barna i familien er rolige, og respekterer at katten vil være i fred når den slår med halen, når den spiser, og når den går til sandkassen.

De neste ukene

En voksen katt må holdes innendørs i minst en måned eller mer, slik at den knytter seg til sitt nye hjem og familie. Pass på at den ikke stikker av gjennom et åpent vindu eller når ytterdøren åpnes. Husk at katter kan hoppe flere meter f.eks. fra en veranda. Introduser katten for andre dyr i familien. Pass på å gi dyr du har fra før, mye oppmerksomhet, slik at sjalusi unngås.

Når katten skal ut for første gang: Sett døren opp, og la katten velge når den vil gå ut. Vær sammen med katten ute de første gangene. En kattunge utvikler ikke stedsans før den er ca. 10 måneder, og skal derfor ikke ut alene før det. Den kan lett gå seg bort om den blir skremt e.l.
Start gjerne med å ta på katten en sele, og gå med den i bånd i hagen din, eller rundt huset, til den er blitt litt vant til å være ute.

Katteluke/trapp eller isoporhus utendørs

Bor du i et strøk hvor katten kan være ute, er det praktisk både for katten og deg at den har egen inngang. Katteluke fås i dyrebutikker. Er du redd fremmede katter skal benytte døren, bør du velge en modell med chipleser, slik at katten din enkelt kan gå inn og ut mens andre katter og dyr ikke kommer inn i huset ditt. Bor du litt oppe i etasjene, kan du lage en kattestige opp til verandaen din eller et vindu. Har du ikke mulighet for å ha katteluke, bør du lage et lite isoporhus til katten i garasjen eller på verandaen.

Å bli kjent med katten

Bruk tid på å bli kjent med katten, og la den bli kjent med dine rutiner. Vær tålmodig, bli aldri sint. Hvis katten gjør noe galt, så vis rolig hva som er riktig. Hvis katten f.eks. hopper opp på kjøkkenbordet, så løft den rolig ned mens du gjentar ordet «nei». Når katten gjør noe riktig, bør du rose den. Katter kan forstå mange ord, men forvent ikke at den skal oppføre seg som en hund.
Du bygger opp tillit hos katten ved å oppsøke den for å kose og leke, men respektere et «nei» fra kattens side. Forsøker du å tvinge katten, støter du den fra deg. Snakk mye med katten. Gi den mat som den liker, og la den sove der den selv vil.

Du bør aldri såre kattens stolthet, f.eks. ved å gjøre narr av den. Husk å hilse på katten når du kommer eller går. Klapp den når du gir den mat. Katten lærer seg ditt språk, og du bør lære deg dens. Ta kattens følelser på alvor, som redsel, sjalusi, kjedsomhet, sjenerthet, usikkerhet, kjærlighet og glede.

Ferie

Hvis du kan ta katten med til feriestedet, må du frakte den i transportburet, for at den ikke skal stikke av. Skal dere kjøre bil, bør katten på forhånd ha blitt vennet til bilkjøring ved korte bilturer. Katten bør holdes innendørs eller i bånd i minimum en uke første gang den er på feriestedet.
Hvis du ikke kan ta med katten på ferie, er det best om kattepasseren bor i huset ditt mens du er borte. Hvis ikke må noen komme innom en gang om dagen og mate katten, og slippe den inn eller ut.

Sykdom og smitte

Veterinær: Skaff deg en fast veterinær som du stoler på, og som har lag med katten din. Forvent like mye av din veterinær som du forventer av din lege.

Alle katter fra Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike leveres kastrert, ID-merket og vaksinerte (minimum en vaksine). De har også fått ormkur.

Generelt om kastrering/sterilisering: Både hunn- og hannkatter bør bli kastrert/sterilisert hos veterinær så snart de er gamle nok; ca. 12-14 uker.  Sterilisering innebærer at livmor og eggstokker fjernes, og medfører ca. en ukes rekonvalesens. Sterilisering anbefales fremfor p-piller, som gir økt kreft-risiko, og er et usikkert prevensjonsmiddel for katten. Hannkatter kastreres for å unngå uønsket drektighet, og for å unngå at de sprayer urin, gauler om natten, pådrar seg skader ved slossing og stikker av på lange vandringer. Kastrering innebærer at testiklene fjernes, og medfører ca. to dagers rekonvalesens.

Vaksine: Katten bør vaksineres mot katteinfluensa og kattepest som kattunge, og revaksineres årlig resten av livet.

Ormkur: Katter som er mye ute, bør få ormekur to til fire ganger årlig. Ormkur fås både som dråper i nakken, pasta og tabletter.

Øremidd: Hvis katten klør seg mye i øret, kan den ha øremidd. Kontakt veterinær for behandling.

Diaré: Hvis katten har diaré, bør den settes på en diett bestående av kokt, hvit fisk, kokt ris og risvann i en uke. Blir den ikke bedre, bør du kontakte veterinær.

Smitte: Smitte fra katt til menneske er sjeldent, og alminnelig hygiene er normalt tilstrekkelig forebyggelse. Gravide kvinner som ikke allerede er smittet av toksoplasmose, bør likevel være spesielt nøye med å vaske seg på hendene etter kontakt med ting som kan inneholde katteavføring. Toksoplasmose kan forekomme i katteavføring, og kan skade fosteret hvis en ikke tidligere smittet kvinne infiseres under svangerskapet. Katteavføringen kan også inneholde egg fra innvollsorm. Ormen er ufarlig når den blir oppdaget tidlig, og behandlingen er effektiv.

Værhår og tenner: Klipp aldri kattens værhår, dette vil skade dyret alvorlig. Katten bør få tørrfôr eller kjøttbein (ikke av fugl, det kan sette seg fast i halsen) for å holde tennene rene for tannsten. Tennene bør sjekkes av veterinær minst annet hvert år.

Bading: Katter behøver normalt aldri å bades, fordi de holder seg rene selv.

Sykdom: Slapphet, matt pels, kløe, flass, sløve øyne og redusert matlyst kan være tegn på sykdom. En katt som har smerter, vil enten forsøke å skjule dette og trekke seg tilbake for seg selv, eller bli spesielt kjærlig. Har du mistanke om at katten kan være syk, bør du straks kontakte veterinær.

LYKKE TIL MED ET SUNT OG FORNUFTIG KATTEHOLD!

Del denne artikkelen: