Nødhjelp for småfugler

Finner du småfugl som bare sitter på bakken og ikke klarer å lette, og ser «trøtte/slitne ut», da trenger de hjelp. For når det kommer store mengder snø, sliter småfuglene med å få tak i mat.

Og nettopp p.g.a. vanskeligheter med å finne mat, er de fleste av disse rett og slett nesten utsultet. Da greier de heller ikke å holde varmen eller jobbe for å finne føde lenger.

Her er noen råd om hva du kan gjøre når du finner en levende, men syk/skadet fugl på bakken uten synlige skader. Som regel har de flydd inn i noe og er litt satt ut, eller de har ikke greid å få i seg mat/væske.
– Ta fuglen med deg inn, putt den i en eske eller lignende og sett den på et stille mørkt sted med romtemperatur i ca. 45 minutter.

Når du kommer etter 45 min vil de fleste ha kviknet til noe.
Bruk en Q-tips, dupp denne i lunket vann (ca. 35-37 grader) så den er dryppende våt, gi fuglen væske ved å ta den dryppende Q-tipsen inntil nebbet dens. De fleste vil drikke frivillig de små dråpene og du unngår at den får vann i lungene på denne måten. Når fuglen har fått godt med vann, kan du igjen sette den tilbake til sin mørke rolige plass i ca. 30 minutter til.

Fugler som bare har flydd i veggen kan nå settes ut hvis de virker kvikke og kan fly, det samme gjelder hvis det er vår, sommer eller høst. Men fordi det er vinter og de fleste av dem har havnet hos deg nettopp fordi de ikke har greid å finne mat, er det greit og gi fuglen litt mat.

Frøspisende fugler kan få litt oppbløtt brød, mens de andre (skjærer, trost, m.fl.) kan få oppbløtt valpemat. De fleste må man forsiktig, fysisk putte maten inn i nebbet på de første 1-2 måltidene før de spiser frivillig.

Se an fuglens tilstand, om det er greit å sette den ut eller om den trenger mer tid. Skal den bli inne mer enn noen timer, er det viktig at den ikke står for varmt. Da vil den ikke klare temperaturovergangen fra ute til inne og ut igjen.

En liten fugl som fikk nødhjelp av oss.
Del denne artikkelen: