Utsetting av ekornbarna

I begynnelsen av august fant noen unge mennesker som var på tur til Trollfossen, en liten sammenkrøllet pelsball på stien. Det viste seg å være en liten ekornbaby. Den levde og snart fant de fire til spredd rundt på stedet. De samlet opp ungene og kjørte dem til Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike.

De små ungene var slappe, kalde og fulle av bittskader. Den ene lille gutten var for redusert, og skadene var for store, så den måtte få slippe.
Resten av ungene, ble flyttet til et av fosterhjemmene våre som også er veterinær, hun hadde mulighet til å ha de med på jobb, slik at de fikk full oppfølging hele tiden.

Et par uker senere fikk Heidi igjen en telefon om et ekorn. Dette ekornet befant seg på Majorstuen i Oslo. Denne gangen var det en liten gutt på rundt 7 uker. Han satt forkommen, klissvåt og sliten i veikanten, og da han så folk løp han dem lykkelig i møte. Noen hadde sett en ung gutt gående rundt med dette ekornbarnet på armen, så det var nok derfor det var så tamt og hjelpeløst alene der ute. Ekornbarn må «gjøres ville» igjen om man tar dem inn og mater dem opp.
Ekornungen ble hentet og satt sammen med de fire andre. Med sine 7 uker, var dette ekornet litt eldre, og ble brått storebror for de andre som da var blitt 4 uker gamle.

Ekornbarna, som var med fostermor på jobb, ble etter hvert kjendiser både via lokalavisen og Facebook. Og på Jevnaker Dyreklinikk, der fostermor Charlotte jobber, fikk de masse oppmerksomhet av både ansatte og kunder.
NRK Super tok også kontakt med Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike og ville følge ungene, noe som var helt greit. De har også fulgt andre saker fra avdeling Ringerike tidligere.

I september startet prosessen med utsetting. Buret med ungene ble satt ut på terrassen for å vende seg til naturlig døgnrytme og utetemperatur. Etter dette fikk de ikke lenger menneskelig kontakt, foruten når det ble lagt inn mat og vann til dem. Etter noen dager hentet Heidi ekornene og flyttet de over i et utsettingsbur. Dett buret ble hengt opp i et tre på utvalgt sted. De ble satt ut på en gård, langt til skogs der det ikke er katter, trafikk eller den type fiender, men likevel i nærheten av et hus. På denne måten kunne de følges opp med mat og vann inntil de var helt selvstendige.

Etter at buret hadde hengt i treet et døgn, var det endelig klart for utsetting. Fostermor med familie og Heidi fra Dyrebeskyttelsen var tilstede, og det hele ble filmet og fulgt av både Ringerikes Blad og NRK Super som vil sende dette i en episode av serien 9 liv.

Buret ble åpnet, men det tok lang tid før ungene endelig beveget seg ut. De brukte litt tid på å bli stødige klatrere og slet litt i starten, men de er som regel kyndige klatrere i løpet av første timen. Foruten at det ble lagt mat og vann i buret som da sto åpent så lenge de kom dit og spiste, inneholdt det en kasse med isopor i bunnen og et teppe i. På denne måten hadde de mulighet til å hvile i kassen inntil de selv ønsker å finne noe eget.

Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike vil tilslutt rette en stor takk til alle som har bidratt til at disse ekornene fikk leve opp. Det er virkelig gledelig med så mye engasjement for våre medskapninger:
 
* Manouck Oussoren, Mathilde Sagneskar Sæter, Thea Jondum og Magnus Gram som fant ungene, tok dem med og kjørte dem til Heidi.
* Gydas vei barnehage som tok inn den siste gutten og stelte ham til han ble hentet inn.
* Knut Magnus Hoffmann Olsen som tok med seg ekornungen fra barnehagen på Majorstuen og kjørte den til Hønefoss.
* Charlotte Skaug som har hatt oppgaven med å mate opp ungene, og selvfølgelig Jevnaker dyreklinikk som har vært åpne for at de får være med Charlotte på jobb hver dag.
* Nina Senneseth og Mats Thorsrud som lar Dyrebeskyttelsen sette ut ekornene på gården deres, og hjelper til med oppfølging fremover.

Her er bilder fra de kom til de dro:

[Best_Wordpress_Gallery id=»2″ gal_title=»Ekornbarna slippes ut»]